Maistas Tailande yra pagrindinė bet kokio susibūrimo ar šventės dalis, ir tai dažnai savaime tampa proga arba priežastimi švęsti. Taip yra iš dalies dėl draugiško Tailando žmonių būdo. Šeima ir draugai vienijasi bei dalijasi valgydami maistą. Tipiškas tailandietiškas valgis apima penkis pagrindinius skonius: sūrų, saldų, rūgštų, kartų ir aštrų. Iš tiesų, dauguma tailandietiškų patiekalų nelaikomi tikrais tradiciniais, jei jie neapjungia visų penkių skonių. Nors tailandietiški prieskoniai gali pasirodyti aštrūs kitataučiams, yra užtikrinama, kad būtų išlaikyta visų skonių pusiausvyra. Patiekalų kainos šioje šalyje nėra didelės.
Valgydami kavinėje ar tiesiog namuose, tailandiečiai renkasi skanauti įvairius mėsos ir (arba) žuvies patiekalus, taip pat daržoves, makaronus ir galbūt sriubą. Viskuo yra dalijamasi, išskyrus sriubą, kurią kiekvienas atskirai gali užsisakyti.
Desertu gali būti laikomi tiesiog švieži vaisiai, tokie kaip ananasai ar bet kurie kiti iš tūkstančių šalyje paplitusių tropinių vaisių (gvajavos, durianai, mangostanai, papajos, bananai, tamarindai ar mangai). Žinoma, desertai gali būti ir įmantresni, pavyzdžiui, spalvingi ryžių pyragėliai, ryžių koldūnai, padengti kokosu, želė ar desertai, pagaminti iš pupelių.
Tailande vietiniai žmonės mėgsta valgyti lėtai ir mėgautis maistu, nes valgis yra galimybė pasidalinti su artimaisiais ir praleisti laiką drauge.
Geriausi tradiciniai patiekalai Tailande, kuriuos rekomenduojama paragauti:
Nors Tailande yra daug virusų ir ligų, kurios gali užklupti keliautoją, tačiau labiausiai paplitęs būdas susirgti yra vartoti nesanitarinį maistą ir gėrimus. Laikantis tam tikrų taisyklių galima sumažinti apsinuodijimo tikimybę keliaujant po šalį. Dažniausiai apsinuodijama maistu Tailande valgant tai, kas nėra šviežia.
Reikėtų vengti iš anksto paruošto maisto – rekomenduojama užsisakyti ir gauti šviežiai pagamintus, karštus garuojančius patiekalus. Tailande įprasta matyti restoranus, kuriuose visas maistas paruoštas iš anksto ir yra nuolat troškinamas. Nors daugelis turistų perka valgius tokiose vietose ir neapsinuodija, jautrių skrandžių savininkams geriau tokių valgių vengti. Tokiu atveju taip pat yra rekomenduojama valgyti vegetariškus patiekalus. Mėsa ir jūros gėrybės lengvai perneša bakterijas. Maistas Tailande pasižymi įvairiais skoniais, tad yra puikus net ir be jokių baltymų.
Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl tailandietiškas maistas yra toks unikalus, yra ta, jog Žemėje nėra kitos tokios virtuvės. Autentiškas tailandietiškas maistas yra kruopščiai subalansuotų skirtingų skonių įvairovė. Žmones sunku pirmą kartą sudominti tailandietišku maistu, paminint sudėtingus skonio profilius – tailandietiški patiekalai skamba egzotiškai ir sunkiai pagaminami. Tai yra netiesa. Iš tiesų šios šalies maisto virtuvė yra degustacinė ir suteikianti daug laisvės asmeniniams poreikiams.