Pigiausi skrydžiai į Tailandą iš artimų oro uostų

Maistas Tailande


Tailando maisto ypatumai

Maistas Tailande yra pagrindinė bet kokio susibūrimo ar šventės dalis, ir tai dažnai savaime tampa proga arba priežastimi švęsti. Taip yra iš dalies dėl draugiško Tailando žmonių būdo. Šeima ir draugai vienijasi bei dalijasi valgydami maistą. Tipiškas tailandietiškas valgis apima penkis pagrindinius skonius: sūrų, saldų, rūgštų, kartų ir aštrų. Iš tiesų, dauguma tailandietiškų patiekalų nelaikomi tikrais tradiciniais, jei jie neapjungia visų penkių skonių. Nors tailandietiški prieskoniai gali pasirodyti aštrūs kitataučiams, yra užtikrinama, kad būtų išlaikyta visų skonių pusiausvyra. Patiekalų kainos šioje šalyje nėra didelės.

Valgydami kavinėje ar tiesiog namuose, tailandiečiai renkasi skanauti  įvairius mėsos ir (arba) žuvies patiekalus, taip pat daržoves, makaronus ir galbūt sriubą. Viskuo yra dalijamasi, išskyrus sriubą, kurią kiekvienas atskirai gali užsisakyti.

Desertu gali būti laikomi tiesiog švieži vaisiai, tokie kaip ananasai ar bet kurie kiti iš tūkstančių šalyje paplitusių tropinių vaisių (gvajavos, durianai, mangostanai, papajos, bananai, tamarindai ar mangai). Žinoma, desertai gali būti ir įmantresni, pavyzdžiui, spalvingi ryžių pyragėliai, ryžių koldūnai, padengti kokosu, želė ar desertai, pagaminti iš pupelių.

Tailande vietiniai žmonės mėgsta valgyti lėtai ir mėgautis maistu, nes valgis yra galimybė pasidalinti su artimaisiais ir praleisti laiką drauge.

Kokį maistą rinktis atostogaujant Tailande?

Geriausi tradiciniai patiekalai Tailande, kuriuos rekomenduojama paragauti:

  • Tom Yum Goong (aštri krevečių sriuba) – tai populiariausia tailandietiška sriuba, tačiau jei nesate jūros gėrybių gerbėjas, jums tai gali nepatikti, nes pagrindinis ingredientas, naudojamas jai gaminti, yra krevetės. Kiti ingredientai yra citrinžolė, paukščių akių čili, kaffir kalkių lapai, galangalas, šviežios laimo sultys, askaloniniai česnakai, žuvies padažas ir kokosų kremas, jei jums labiau patinka kreminės sriubos. Dėl čili, naudojamų jai paruošti, sriuba yra aštri, todėl, jei nemėgstate aštraus maisto, nepamirškite užsisakyti švelnesnės versijos.
  • Som Tam (aštrios žalios papajos salotos) – daugelyje tailandietiško maisto produktų yra mėsos, daugiausia jūros gėrybių. Jei esate vegetaras, vienas geriausių tailandietiškų patiekalų, kuriuos galite užsisakyti, yra šios salotos. Som Tam gaminamas iš žalių (nesubrendusių) papajų, pomidorų, morkų, ilgųjų pupelių, žemės riešutų, laimo sulčių, česnako, palmių cukraus ir galangalo. Sumaišius šiuos ingredientus, gaunasi labai skanios salotos, kurios sukuria 5 ryškius skonius - saldų, aštrų, sūrų, rūgštų ir pikantišką.
  • Pad Thai (maišyti kepti ryžių makaronai) – negalite eiti į jokį tailandietišką restoraną ir neparagauti šio patiekalo. Tai itin populiarus valgis ir laikomas vienu iš Tailando nacionalinių patiekalų. Virėjai jį ruošia naudodami maišytus ryžių makaronus, krevetes ar vištieną, kiaušinius, žemės riešutus, laimo sultis, pupelių daigus, tofu kubelius ir svogūnus. Šis patiekalas yra rūgštus ir saldus, tačiau ne aštrus.
  • Guay Teow (makaronų sriuba) – tai dar vienas populiarus tailandietiškas patiekalas, kurį galima užsisakyti bet kurioje vietoje Tailande. Sriuba gali būti pagaminta iš vištienos, kiaulienos ar jautienos kartu su kiaušinių ar ryžių makaronais. Gatvės maisto pardavėjai taip pat prideda mėsos kukulių ir papildo jį cukrumi, laimo sultimis ar žuvies padažu.
  • Kai Med Ma Muang (vištiena su anakardžių riešutais) – kaip matosi iš pavadinimo, pagrindiniai ingredientai, naudojami jam gaminti, yra anakardžių riešutai ir vištienos krūtinėlės mėsa. Ingredientai yra pakepinami keptuvėje, prieš įdedant sojos padažo, medaus, grybų, pipirų, svogūnų ir kitų daržovių. Taip pagaminamas saldžiai aštrus patiekalas.

Ar saugu valgyti gatvės maistą Tailande?

Nors Tailande yra daug virusų ir ligų, kurios gali užklupti keliautoją, tačiau labiausiai paplitęs būdas susirgti yra vartoti nesanitarinį maistą ir gėrimus. Laikantis tam tikrų taisyklių galima sumažinti apsinuodijimo tikimybę keliaujant po šalį. Dažniausiai apsinuodijama maistu Tailande valgant tai, kas nėra šviežia.

Reikėtų vengti iš anksto paruošto maisto – rekomenduojama užsisakyti ir gauti  šviežiai pagamintus, karštus garuojančius patiekalus. Tailande įprasta matyti restoranus, kuriuose visas maistas paruoštas iš anksto ir yra nuolat troškinamas. Nors daugelis turistų perka valgius tokiose vietose ir neapsinuodija, jautrių skrandžių savininkams geriau tokių valgių vengti. Tokiu atveju taip pat yra rekomenduojama valgyti vegetariškus patiekalus. Mėsa ir jūros gėrybės lengvai perneša bakterijas. Maistas Tailande pasižymi įvairiais skoniais, tad yra puikus net ir be jokių baltymų.

Kuo išskirtinė Tailando maisto virtuvė?

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl tailandietiškas maistas yra toks unikalus, yra ta, jog Žemėje nėra kitos tokios virtuvės. Autentiškas tailandietiškas maistas yra kruopščiai subalansuotų skirtingų skonių įvairovė. Žmones sunku pirmą kartą sudominti tailandietišku maistu, paminint sudėtingus skonio profilius – tailandietiški patiekalai skamba egzotiškai ir sunkiai pagaminami. Tai yra netiesa. Iš tiesų šios šalies maisto virtuvė yra degustacinė ir suteikianti daug laisvės asmeniniams poreikiams.

Tailando Oro uostai

 

  • Suvarnabhumi oro uostas (BKK)
  • Don Mueang tarptautinis oro uostas (DMK)
  • Puketo tarptautinis oro uostas (HKT)
  • Samui oro uostas (USM)
  • Hatjajaus tarptautinis oro uostas ( HDY)
  • Chiang Rai tarptautinis oro uostas (CEI)
  • U-Tapao tarptautinis oro uostas (UTP)
  • Krabi oro uostas (KBV)
  • Čiangmajaus tarptautinis oro uostas (CNX)
  • Surat Thani tarptautinis oro uostas (URT)
  • Udon Thani tarptautinis oro uostas (UTH)
  • Sukhothai oro uostas (THS)
  • Patajos oro uostas (PYX)
  • Nakhon Sawan oro uostas (TKH)